.

.

dimarts, 25 d’abril del 2017

Pedals del Canal d'Urgell- Dia 2 - Mollerussa - Tàrrega




Pedals del Canal d'Urgell - Dia 2 - Mollerussa - Tàrrega

Passarem per:
Mollerussa, Vila-sana, Estany d’Ivars i Vila-sana, Vallverd, Linyola, Balaguer, Penelles, Castellserà, La Guàrdia, Tàrrega.




Aquesta ruta es mou per zones on passa el Canal d’Urgell o zones d’influència de les seves séquies, l’hem fet a la primavera per gaudir, a més de l’entorn de l’aigua, de la verdor dominant esquitxada d’una paleta de colors de les flors amb contrast amb algunes zones, poques, més àrides on hi trobem conreus de secà. Es una ruta molt plana que ens permet fer distàncies llargues sense presses i si, com nosaltres, portes el menjar a sobre pots trobar algun racó ben maco per esmorzar o bé dinar i fins hi tot fer una bona migdiada.




Per motius pràctics, per nosaltres, fem la ruta en dos dies amb sortida a Tàrrega, el més a prop de casa nostre, i arribada a Mollerussa on sopem i dormim i el segon dia anem de Mollerussa a Tàrrega. El primer dia, de Tàrrega a Mollerussa, ens surten 82 quilòmetres amb un desnivell acumulat de 275 metres i el segon dia, de Mollerussa a Tàrrega ens surten 95 quilòmetres i un desnivell acumulat de 438 metres.




 Sortim de Mollerussa pel costat de la Séquia Tercera del Canal d’Urgell, que deixem de seguida per anar a buscar la carretera de Mollerussa a Vila-sana, quan arribem al polígon industrial deixem la carretera i agafem un camí que marxa cap a la dreta, de fet és una marrada per no fer asfalt i que ens porta igualment a Vila-sana. Travessem el poble i seguim el camí enquitranat que va cap a Vallverd fins que arribem a un trencant que ens porta a l’estany d’Ivars i Vila-sana, farem una volta a tot l’estany d’uns quatre quilòmetres i en sortim per Cal Sinent.




Retornem al camí enquitranat que ens porta a Vallverd, en sortim per un camí que arriba de seguida a la Séquia Segona del Canal D’Urgell, seguim el camí que va per la dreta de la sèquia, aigua avall, a l’altre canto ens acompanyarà una filada de plàtans. Deixem la sèquia quan trobem una pista que porta al castell del Remei, que està al costat mateix, tot el recorregut que anem fent fins ara es planer o amb lleugera pujada. Continuem ara pel costat de la séquia de Boldú , també amb una filera d’arbres, ara més minsa; travessem el Canal Auxiliar d’Urgell i arribem a Linyola.




De Linyola anem a buscar altre cop la Séquia Segona, que seguim poc tros, quan es creua amb el Canal Auxiliar d’Urgell la deixem i seguim el camí que va pel costat del canal, el seguim aigua amunt, això vol dir que anirem pujant, amb pendent suau per. Deixem el canal per entrar a Balaguer, hi entrem fins a veure el Segre i retornem pel mateix camí per continuar la ruta cap a Tàrrega. Anem a buscar la Séquia Primera del Canal d’Urgell per un camí que puja una mica més del que ens te acostumats la ruta, al arribar a la séquia seguirem el camí que va pel seu costat, aigua amunt, ara no hi trobem les fileres d’arbres que em trobat sovint.




La Primera Séquia ha de salvar desnivells de tant en tant i això fa que anem trobant algun salt, petit, d’aigua. Quan ja hem passat aquest tram més “muntanyós” tornem a trobar, a l’altre cantó, una filada de plàtans que desapareix més endavant. Arribem a un punt on la deixem per baixar cap a Penelles i Castellserà per després tornar a pujar cap a la séquia més endavant. Arribem al Canal d’Urgell, al naixement de la Primera Séquia, ara doncs seguirem el canal.




Seguirem el canal uns set quilòmetres i el deixarem per baixar a La Guardia i retornar-hi més endavant, aquests trams de canal son molt oberts i anem trobant algun arbre de tant en tant, l’entorn també és més àrid. Deixem definitivament el canal per seguir uns camins que passen per conreus de secà, passem pel costat característic tossal del Mor i més enllà ens enfilem al tossal de Sant Eloi que amb els seus minsos 407 metres seran el sostre del dia, anem fins al mirador que ens dona una visió de tot Tàrrega. Ara tant sols ens cal baixar fins a la capital de l’Urgell i travessar-la per arribar la plaça del Centenari on varem deixat el cotxe el dia abans.





El Perfil







La traça del GPS de la ruta "Pedals del Canal d'Urgell - Dia 2 - Mollerussa - Tàrrega"