.

.

divendres, 21 d’abril del 2017

Pedals del Canal d'Urgell - Dia 1 - Tàrrega-Mollerussa



Pedals del Canal d'Urgell - Dia 1 - Tàrrega-Mollerussa

Ascensió a La Fita Alta (289 m) del repte 100 cims en btt. Cim nº 66 de la FEEC. Ciclable fins al cim.

Passarem per:
Tàrrega , Preixana , Vilanova de Bellpuig , Arbeca , Borges Blanques , Juneda , Torregrossa , Mollerussa , la Fita Alta.




Aquesta ruta es mou per zones on passa el Canal d’Urgell o zones d’influència de les seves séquies, l’hem fet a la primavera per gaudir, a més de l’entorn de l’aigua, de la verdor dominant esquitxada d’una paleta de colors de les flors amb contrast amb algunes zones, poques, més àrides on hi trobem conreus de secà. Es una ruta molt plana que ens permet fer distàncies llargues sense presses i si, com nosaltres, portes el menjar a sobre pots trobar algun racó ben maco per esmorzar o bé dinar i fins hi tot fer una bona migdiada.




Per motius pràctics, per nosaltres, fem la ruta en dos dies amb sortida a Tàrrega, el més a prop de casa nostre, i arribada a Mollerussa on sopem i dormim i el segon dia anem de Mollerussa a Tàrrega. El primer dia, de Tàrrega a Mollerussa, ens surten 82 quilòmetres amb un desnivell acumulat de 275 metres i el segon dia, de Mollerussa a Tàrrega ens surten 95 quilòmetres i un desnivell acumulat de 438 metres.




Sortim de Tàrrega pujant lleugerament,per camins bons que circulen entre conreus de cereals, aviat comencem a baixar suaument, així arribem al mas de l’Estadella, fem un quilòmetre més i ja ens trobem el canal d’Urgell. Pel costat del canal, que en aquest tram no te arbres al costat, anem baixant suaument cap a Preixana, que de seguida veiem a la llunyania. Ens desviem del canal momentàniament per fer una vota pel poble i retornem al canal més enllà.  Per la vora del canal anem fins a les vistes de Vilanova de Bellpuig, on també com abans ens desviem del canal i anem a fer un tomb.




Retornem al canal, però no gaire estona ja que el deixarem per arribar-nos a visitar la Fortalesa dels Vilars, feta la visita retornem cap al canal. Aviat el canal arriba a Arbeca, com fem a cada poble, tornem a deixar el canal, creuem el poble i retornem al canal més avall, però aquí quan sortim d’Arbeca el que fem es creuar-lo per anar a veure la font de la Juliana, que de fet és un aljub. Retornem al canal, que ara ja es arbrat, el camí que seguim s’acosta i s’aparta del canal un parell de cops i ens deixa a Les Borges Blanques.




Entrem a les Borges Blanques per una estructura metàl·lica que fent un parell de ziga-zagues ens permet guanyar alçada per salvar la via i el canal. Fem una volta per la vila i en sortim creuant el canal i seguim un camí que passa pel molí de la Bardissa i aviat arribem a la Séquia Quarta del Canal d’Urgell, hi arribem just pel pont dels Nou Salts, una zona on la sèquia salva un pendent on hi ha nou salts d’aigua la finalitat dels quals era frenar la velocitat de l’aigua en les zones on hi havia fort desnivell. Seguim el camí que va baixant pel costat de la séquia, ara sota l’ombra dels arbres que segueixen la sèquia, passarem dos salts més anomenats del la Segona i Primera Màquina on feien electricitat. El camí ens deixa tot seguit a Juneda on també hi fem una volta.




Marxem de Juneda, encara seguint la Quarta Sèquia, per un sender amb plàtans a banda i banda que fan juntament amb el tram d‘arribada, on hi havia àlbers també a cada cantó un dels trams de la ruta amb més encant. Quan arribem al pont del Marca, deixarem la séquia agafant diversos camins que ens portaran a Torregrossa, passem el poble de punta a punta i anem a buscar el canal Auxiliar d’Urgell que seguirem una estona fins que veiem un camí que s’enfila a dalt d’un turó, ens hi enfilem i arribem a un collet, tombem a la dreta per arribar fins l’Observatori on hi trobem restes del que sembla un búnquer,hi podem gaudir d'una àmplia visió de tota la plana d'Urgell i la seva rodalia; tornem al collet i anem fins a la Fita Alta on ampliem les vistes d’abans.




Baixem de la Fita Alta fins la Séquia de la Serra que va serpentejat per la vessant de diversos turons, és la part més arita que em trobat a la ruta, anem a parar al pantà del riu Corb, ara seguirem diversos camins que ens menen a la Sèquia Tercera del Canal d’Urgell. Seguim la séquia que arriba de seguida al Salt del Duran, sense deixar-la seguim aigua avall, entrem en un tram amb plàtans, a l’altre cantó de la séquia i així arribem a Mollerussa on passarem la nit ben a prop de la séquia per no enyorar-la.





El Perfil


...








La traça del GPS de la ruta "Pedals del Canal d'Urgell - Dia 1 - Tàrrega-Mollerussa"