.

.

dilluns, 20 de maig del 2013

Santpedor-Font de la Riera-Passarel·la del riu d’Or-Coll de l’Om-Aiguamolls de la Bòbila-Santpedor




Aquest és un recorregut molt planer que passa per una de les dues fonts del municipi, la Font de la Riera, encara que l’inici de la ruta es des de casa es recomanable començar a la zona esportiva de les piscines, si vens de fora de Santpedor, hi ha un bon aparcament i un bar.


Recorreguts els carrers de la vila fins a les piscines travessem la via a gual, amb precaució, per un sender curt que ens porta al polígon industrial Riu d’Or, seguim pel carrer paral·lel a la carretera de Navarcles fins que s’acaba en una rotonda, a la dreta veiem un senderó que travessa la carretera, l’utilitzem amb precaució tot i la bona visibilitat que hi ha, a l’altre banda el sender continua, baixant entre horts, i de seguida arriba a la Font de la Riera.


L’indret de Font de la Riera és un indret molt ombrejat gràcies als alts plàtans que hi ha, la font raja tot l’any ja que està connectada la xarxa d’aigua del poble, també hi ha unes taules amb bancs. Marxem del lloc baixant una mica per travessar el Riu d’Or i ja a l’altre cantó seguim un camí que va pel costat del riu i en un revolt se’n allunya arribant a una cruïlla, des de la font seguíem el PR C-131  que ara se’n va cap a l’esquerra, tombem a la dreta marxant entre horts.


Quan arribem a un revolt agafem un sender a ma dreta que baixa cap al Riu d’Or on trobem una passarel·la penjant que ens permet creuar-lo, seguim per un camí que puja entre conreus i anem a parar a una pista que fent una petita marrada va a creuar la Sèquia de Manresa, seguim amunt suaument fins arribar a una cruïlla on tombem a la dreta, la pista passa pel Coll de l’Om gairebé sense adonar-nos-en i  planejant arriba als Aiguamolls de la Bòbìla.


Els aiguamolls es una zona inundable, degut a l’extracció d’argila, que antigament s’havia fet per la bòbila, i que al rebaixar els terrenys les aigües del subsòl van aflorar, actualment hi ha unes 3 ha que formen un ecosistema aquàtic on val la pena fer-hi una passejada. Marxem dels aiguamolls i  travessem la via a gual amb precaució, tot i la poca circulació de trens, i per un parell de carrers arriba a la carretera de Navarcles la travessem pel pas de vianants, si la seguim a ma dreta, obviant la traça el GPS, arribarem a la zona esportiva de les piscines.



El recorregut


El perfil







La traça del GPS de la ruta "Santpedor-Font de la Riera-Passarel·la del riu d’Or-Coll del’Om-Aiguamolls de la Bòbila-Santpedor"