.

.

dissabte, 3 d’agost de 2013

Can Maçana, Torrent de la Diablera, Era dels Pallers, Els Pallers, El Gerro, Camí de les Batalles, Can Maçana


Sortim de l’aparcament de Can Maçana, amb suau pendent, pel camí que porta al coll de Guirló (GR172), al arribar al coll agafem el camí que baixa cap al torrent de la Diablera, deixant el GR, iniciem una forta baixada fins a creuar el torrent, una mica més avall trobem el rètol que ens indica que cap a l’esquerra marxa el camí dels Pallers.


Tombem a l’esquerra pel camí que marxa de pla per sota de les Portelles, farem una lleugera baixada i arribem a la cruïlla del camí dels Pallers, tombem a l’esquerra per un sender que puja seguint unes marques blanques i verdes que ens deixen a l’Era delsPallers, on tenim una bona vista de bona part de la regió d’Agulles.


Marxem cap a la dreta seguint el camí que va per la carena dels Pallers i que va passant per sota de les roques, trobem algunes marques verdes poc visibles, passem pel primer dels pallers, la Roca de l’Era dels Pallers, el segueixen quatre més, les Agulles de l’Era dels Pallers (1ª agulla de l’Era dels Pallers, 2ª agulla de l’Era dels Pallers, 3ª agulla de l’Era dels Pallers i l’agulla del Giravolt) desprès trobem  els Pallers del Mal Any, i la carena acaba amb la Tisora i la Tisoreta.


Des de sota la Tisoreta tombem a la dreta i comencem una baixada forta per la roca pelada que va a buscar el torrent que es veu a sota nostre, les marques en un principi blaves  més avall s'alternen amb verdes, arribem al torrent i el camí hi baixa pel mig, de sobte a la dreta apareix el Gerro, mes avall passem una tartera amb fort pendent i arribem al camí que va per sota del Timbaler del Bruc.


El camí va a trobar el que puja cap al vermell del Xincarró, trenquem a la dreta marxant per dins un bosquet de pins arribem a una pista molt bona, tombem a la dreta i fem una lleugera pujada fins que trobem un gran revolt on trobem una curta drecera que fa que ens el estalviem. De lluny veiem perfilar-se la carena dels PallersArribem a la cruïlla del camí de les Batalles on anem cap a mà dreta seguint pujant amb algun punt amb més pendent. Passen diverses cruïlles i desprès de pujar una estoneta, anirem planejant fins a trobar el GR 172, que desprès d’una curta baixada ens deixa a l’aparcament de can Maçana.
Joan Amades en el seu llibre Llegendes i Tradicions de Montserrat, ens explica la llegenda següent:


"Conten que, temps era temps, entre els homes hi havia una disbauxa i un lladronici, que res no estava segur enlloc. Aleshores, pels voltants dels Pouetons, vivien una família de gegants anomenats els Regira-rocs, que eren força agradats del que no era seu, i, com que eren tan forts i tan valents, tenien atemorits tots els veïnats de la rodalia. Un any es va escaure que els Regira-rocs van esguerrar la collita del blat, però no es van pas amoïnar. Van robar el blat de tots els camps propers, el van batre i, de la palla, en van fer uns pallers altíssims com mai no se n'hagin vistos d'altres de tan grans. Els seus veïns, desesperats, prou els van moure guerra diverses vegades; però, com que els gegantots eren tan forts, res no hi podien els pobres mortals. Però heus aquí que un dia, per un poder sobrenatural, els grans pallers van ésser tornats pedra i els Regira-rocs precipitats al fons de l'avenç dels Pouetons, en càstig de llurs malifetes i com a exemple per a tots que cada u era ben amo del seu i que calia respectar els béns d'altri."


El recorregut


El perfil

La traça del GPS de la ruta " Can Maçana, Torrent de la Diablera, Era dels Pallers, Els Pallers, El Gerro, Camí de les Batalles, Can Maçana."


1 comentari:

Eli ha dit...

Hola! El 26 d'octubre vaig perdre la càmera de fotos a la zona de can maçana, és una canon de color blau i anava dins d'una funda de color verd on hi havia dos aglans de garric grans. Si la vau trobar poseu-vos en contacte amb mi sisplau. Elisabet (epuig6@gmail.com) Gràcies per la vostra col·laboració!