.

.

dissabte, 22 de desembre del 2012

Navarcles-Cap de la Serra-Riera de Mura-Ca l’Artesà-Serra de les Bigues-Turó de Lligabosses, Serrat de la Mussarra-Bellveí-Viladecavalls de Calders-Soler-Navarcles.



Marxem de Navarcles per la carretera que puja al coll d’Estenalles, la deixem quan sortim del poble per agafar una pista que al inici està formigonada  però dura poc, la pista que va pujant força la deixem per tombar a la dreta per un camí que puja fins al Cap de la Serra. Després de planejar una mica agafem un sender que si no t’equivoques de traça es ciclable i ens baixa a la carretera.


Creuem la carretera i anem cap a l’esquerra a buscar un altre sender ciclable que va baixant i un tros avall trobem un camí que seguim i el deixem tot seguit agafant un sender ample que llevat d’un graó es pot fer tot dalt de la bici, arribem a una pista enquitranada que ens baixa fins a la riera de Mura, travessem la riera per una palanca i davant nostre veiem Sant Esteve de Vila-grasa.


Seguim el camí, passant pel costat del mas i pujant lleugerament pel costat de la riera passem per cal Jepet, continuem la pista i aviat creuem la riera a gual, a l’altre canto seguim riera amunt i al passar sota Pruners tornem a creuar-la, també a gual, arriba un punt just a davant de les ruïnes de cal Artesà on conflueixen tres o quatre torrents i es l’inici de la riera de Mura, que també rep el nom de Sant Esteve o de Nespres indistintament.


En aquest punt agafem un repetjó formigonat que puja cap a la Vila i que deixem tot seguit per agafar un camí que al inici es molt desfet i pedregós però que va millorant a mesura que anem guanyant alçada, després de pujar unes fortes pendents tenim un petit respir per seguir pujant encara fort fins que arribem a la Vila on retrobem el camí que hem deixat abans.


La pista va pujant sense massa pendent, arribem a un trivi i deixem el camí de l’esquerra que marxa cap a Talamanca seguint pujant cap a la serra de les Bigues, quan estem a prop de la carretera deixem aquesta bona pista per agafar un camí en força desús que en pendent suau ens porta a la carretera de Talamanca, la creuem i just a l’altre cantó trobem una pista que agafem.


Ara anem baixant amb força pendent, amb trams sorrosos i de menys pendent, ens porta fins a la riera de Talamanca, la creuem i comencem a pujar deixant-la i seguint al costat del torrent de la Devesa, quan el creuem el pendent augmenta i serà força constant fins que arribem al turó de Lligabosses on trobem trivi i agafem el camí de l’esquerra per seguir pujant  fins a sota del turó, ara anirem mig planejant pel serrat de la Musarra seguint el camí de la carena passarem pel costat del Bosc de Mussarra on comencem una lleugera baixada que ens porta a la petita ermita de Sant Pere Màrtir, des de on tenim una vista aèria de Monistrol de Calders.


Deixem l’ermita seguin encara el camí de la carena que deixem una mica més avall començant a baixar cada vegada amb més pendent cap a la Casa Gran de Bellveí, mentre baixem tenim unes vistes molt bones de l’amplia vall que forma el riu Calders. Passem pel costa de la casa i anem cap a Bellveí on trobem la font de Bellveí  un lloc idíl·lic sota uns plàtans altíssims.


Creuem el riu Calders per una palanca i seguint les marques del PR-C 197 sender del riu Calders, a estones, anem cap Rubió, sense arribar-hi, el camí anirà baixant sense pendents forts, creuem el Calders a gual i pujant i baixant ho farem un parell de cops més, el segon per on gorg preciós.

Arriba un punt que deixem el riu per començar a pujar cap a Viladecavalls de Calders i no parem fins a dalt l’església vella de Sant Pere, un cop vista retornem tot baixant uns centenars de metres i seguim la pista per on em pujat ara cap a la dreta on després d’un sifó passarem pel Soler, una llarga i suau baixada ens porta al sender de la ruta de les fonts i arribem a Navarcles entrant per la font Nova.





El Recorregut


El Perfil






La Traça del GPS de la ruta "Navarcles-Cap de la Serra-Riera de Mura-Ca l’Artesà-Serra de les Bigues-Turó de Lligabosses, Serrat de la Mussarra-Bellveí-Viladecavalls de Calders-Soler-Navarcles."