.

.

dissabte, 9 de juliol de 2011

Gran volta al Berguedà. L'Espunyola-Berga-l'Estany-Peguera-Llinars-Vall d'Ora-Sant Lleïr-Sants Metges


Ens ha agradat el recorregut de l’ultima edició Gosol-Berga, decidim de fer-la al nostre aire, amb algun canvi, el primer es que sortim de L’Espunyola, per començar per la part mes càlida del recorregut i que ens agafi la calor a cotes mes altes, ens plantegem la sortida per fer-la tot el dia i gaudir de l’entorn, que s’ho val.


Sortim de L’Espunyola cap a Avià, el recorregut es per bones pistes en lleugera baixada, voltem per la serra de Noet i arriba a Berga, pugem a buscar la carretera vella i aviat ens enfilem cap a Vilaforniu, guanyant alçada aviat, veiem el pantà de La Baells i la serra de Picancel lluitant per sortir de les boires, la pujada es continuada, ens anem enfilant per la cara nord del Serrat de la Figuerassa fins arribar a una area de pic-nic al torrent de Picamoixons. Parem a esmorçar.


Al reprendre la marxa, encara de pujada, arribem al coll de l’Oreller i al arribar a L’Estany planegem, pel pla de L’Estany, ben aviat, al coll de Noucomes, ens posem en un sender , dins d’una fageda, que ens obre les portes de la vall de Peguera, la baixada es rapida, travessem la mina dels graus de l’antiga via del tren de les mines, al travessar el torrent de La Molina comencem la pujada que passant per l’abandonat poble de Peguera, arriba al coll de Peguera.


A partir d’ara ens queda una bona baixada fins a Llinars, passem per la font Freda i agafem un corriol que ens porta a travessar el torrent del Risclaire, passem per La Torre, L’Erola, per on passava una vi aper transportar fusta, seguim baixant, a la dreta ens queda el congost que ha anat formant el riu d’Aigua de Llinars, passem pel costat de la Mare de Deu de La Mata i arribem al Càmping D’Aigua D’Ora on ens hi quedem a dinar.


Si ens descuidem se’ns fa fosc, a l’ombra dels pins amb una lleugera brisa fresca, no recordem que encara falten unes bones botifarres, seguim el riu avall per anar a creuar la carretera de Sant Llorenç, travessem el pont que hi ha al molí de Bancells i el riu canvia de nom ara som a l’aigua d’Ora,ens mengem unes bones pujades de pedra crua fina arribar al Mirador dels Presidents, la baixada no millora fins arribar a la rasa de Comadescaldes, arribem a Sant Lleïr.


De Sant Lleïr a La Gomira hi ha una bona pujada, això si per bona pista, aqui agafem la pista asfaltada fins a la Creu, anem fent a viu viu fins tornar a trobar l’asfalt que ens enfila per sota el Talaiador per unes rampes dures, tombem a la dreta i tot baixant travessem la rasa de Tresserra, on un aprofita l’aigua fresca de la bassa per remullar-se i els altres l’ombra per fer una becaina, desprès baixem cap al Sants Metges arribem a L’Espunyola

Mes fotos del recorregut aquí

El reportatge de l'Agustí

El mapa

El perfil

La Traça del GPS de la ruta "Gran volta al Berguedà. L'Espunyola-Berga-l'Estany-Peguera-Llinars-Vall d'Ora-Sant Lleïr-Sants Metges - L'Espunyola ""